Aardbeienacademie

imageZeg aardbeien en ik fleur helemaal op! Net als vele anderen op deze wereld ben ik gek op aardbeien! Als ze ook maar even voor een redelijke prijs beschikbaar zijn koop ik ze. En sinds ik op mezelf woon probeer ik ook elk jaar zelf aardbeitjes te kweken in de tuin. Helaas meestal zonder al te veel succes. Ze zijn klein, niet smaakvol, en die ene grote die er dan aangroeit wordt aangevreten door SLAKKEN!. Dramatisch dus. Maar er is hoop!

De Aarbeienacademie.

De Wat? De Aardbeienacademie, van een echte aardbeienteler leren hoe je zelf de lekkerste aardbeien kan kweken. Wow, dat is precies wat ik wil!
Het hoe en wat zal ik even proberen kort te verwoorden.

Een paar jaar geleden was ik op internet gewoon op zoek naar informatie over aardbeien kweken. Ik stuitte op de(toen nog met 1 bericht gevulde) weblog van Jan Robben, aarbeienteler in Oirschot. Ik besloot zijn weblog aan mijn RSS reader toe te voegen en zodra hij wat zou schrijven kon ik lezen wat hij te melden had over aardbeien.
Na een jaar begonnen er opeens wat berichtjes binnen te stromen en al snel volgde in 2010 elke week een update van het wel-en-wee van een aardbeienkweker. Ook op Twitter was Jan Robben actief en begon ik hem ook te volgen.

Tot het eind 2010 meldde te stoppen met zijn aardbeienbedrijf. Een logisch gevolg van supermarkten die alleen aardbeien tegen stuntprijzen willen verkopen en totaal geen interesse hebben in aardbeien die smaak hebben waar je als consument ook best iets meer voor wil betalen. Zelfs hele palletjes met geplukte aardbeien werden soms door de Plusmarkt vergeten op te halen. Al met al, reden om te stoppen en een andere weg in te slaan voor Jan Robben. Die andere weg bestaat dus o.a. uit het verkopen van aardbeienplanten aan de consument zelf, zodat ze dus niet meer afhankelijk hoeven te zijn van of de supermarkt de lekkere aardbeien wil verkopen, nee, je kweekt ze zelf en kan ze eten wanneer de tijd (en de aardbei) rijp is! Fantastisch idee toch?!

Na de bekendmaking heb ik me meteen ingeschreven, samen met vriendin Margriet en collega Mark en Martine. En komende zaterdag is het dan zover. Dan vertrekken we richting Oirschot om de planten op te halen, te genieten van alle georganiseerde activiteiten en start het academisch aardbeienjaar in de hoop van elke plant aan het eind van het jaar zo’n 3 ons aardbeien te kunnen plukken en volgend jaar zelfs 700 gram!

Elke week krijgen we tips en trucs hoe we de aardbeien moeten verzorgen, en dat zal vooral er op neerkomen dat we veel water moeten geven bij mooi weer en de plantjes goed vertroetelen met mest en zon!

Ik heb er zin in! Mocht je nog mee willen doen?! Opgeven kan op de website van de aardbeienacademie, en ik wil zaterdag de plantjes eventueel wel voor je meenemen!

image
De grootste oogst ooit (2005) uit de tuin van mijn ouders

image
Waar je dan wel weer hele lekkere dingen van kunt maken. Aardbeientiramisu bijvoorbeeld

image
En zo kwam ik erachter dat ik Jan Robben met zijn Strawberrytree al eens getroffen had bij een beurs in Breda