Introductiedag Aardbeienacademie

Gisteren was het dan eindelijk zover. De introductiedag van de Aardbeienacademie bij Jan Robben in Oirschot. Qua weer konden we het niet beter treffen, qua gezelligheid en inzet van iedereen ook niet. Supergoed georganiseerde dag door Jan Robben en iedereen die hem er bij heeft geholpen.
Een hoop te zien, een hoop te proeven en een hoop te leren. Al met al een geslaagde dag. Een fantastisch verslag van de hele dag is al op papier gezet door Sandra van Kampen. Lees het, dan verzorg ik een fotoverslag van de dag.


image
Onderweg met de huifkar naar het erf van Jan Robben

image
Bij aankomst is het al een drukte van belang bij de verschillende ‘standjes’.

image
Lekkere streekproducten van “Gijs” zoals sappen en snoepjes, maar ook de heerlijke “Volsmaakt” knijpfruit verpakkingen.

image
Natuurlijk niet te vergeten aardbeien smikkelen van de “Strawberrytree” van Jan Robben zelf.

image
Het Land van Oirschot stond ook met een wagen vol heerlijke streekproducten. Meerval, Koek, Jam, Meel, Worstenbroodjes, Bier, tomaten. Het kon niet op.

image
Ook honing van de lokale imker was te koop.

image
Hier draaide het natuurlijk allemaal om. De opening van het academisch aardbeienjaar door officieel met de schoolbel te luiden.

image
Natuurlijk mocht uitleg over hoe de plantjes te planten ook niet ontbreken. Iedereen kon meteen zijn prangende plantvragen stellen en werden natuurlijk beantwoord.

Al met al een zeer geslaagde dag, en nu druk aan de studie!

Tot slot nog een heel leuk filmpje met een impressie van de dag gemaakt door Joost Reus

Aardbeienacademie

imageZeg aardbeien en ik fleur helemaal op! Net als vele anderen op deze wereld ben ik gek op aardbeien! Als ze ook maar even voor een redelijke prijs beschikbaar zijn koop ik ze. En sinds ik op mezelf woon probeer ik ook elk jaar zelf aardbeitjes te kweken in de tuin. Helaas meestal zonder al te veel succes. Ze zijn klein, niet smaakvol, en die ene grote die er dan aangroeit wordt aangevreten door SLAKKEN!. Dramatisch dus. Maar er is hoop!

De Aarbeienacademie.

De Wat? De Aardbeienacademie, van een echte aardbeienteler leren hoe je zelf de lekkerste aardbeien kan kweken. Wow, dat is precies wat ik wil!
Het hoe en wat zal ik even proberen kort te verwoorden.

Een paar jaar geleden was ik op internet gewoon op zoek naar informatie over aardbeien kweken. Ik stuitte op de(toen nog met 1 bericht gevulde) weblog van Jan Robben, aarbeienteler in Oirschot. Ik besloot zijn weblog aan mijn RSS reader toe te voegen en zodra hij wat zou schrijven kon ik lezen wat hij te melden had over aardbeien.
Na een jaar begonnen er opeens wat berichtjes binnen te stromen en al snel volgde in 2010 elke week een update van het wel-en-wee van een aardbeienkweker. Ook op Twitter was Jan Robben actief en begon ik hem ook te volgen.

Tot het eind 2010 meldde te stoppen met zijn aardbeienbedrijf. Een logisch gevolg van supermarkten die alleen aardbeien tegen stuntprijzen willen verkopen en totaal geen interesse hebben in aardbeien die smaak hebben waar je als consument ook best iets meer voor wil betalen. Zelfs hele palletjes met geplukte aardbeien werden soms door de Plusmarkt vergeten op te halen. Al met al, reden om te stoppen en een andere weg in te slaan voor Jan Robben. Die andere weg bestaat dus o.a. uit het verkopen van aardbeienplanten aan de consument zelf, zodat ze dus niet meer afhankelijk hoeven te zijn van of de supermarkt de lekkere aardbeien wil verkopen, nee, je kweekt ze zelf en kan ze eten wanneer de tijd (en de aardbei) rijp is! Fantastisch idee toch?!

Na de bekendmaking heb ik me meteen ingeschreven, samen met vriendin Margriet en collega Mark en Martine. En komende zaterdag is het dan zover. Dan vertrekken we richting Oirschot om de planten op te halen, te genieten van alle georganiseerde activiteiten en start het academisch aardbeienjaar in de hoop van elke plant aan het eind van het jaar zo’n 3 ons aardbeien te kunnen plukken en volgend jaar zelfs 700 gram!

Elke week krijgen we tips en trucs hoe we de aardbeien moeten verzorgen, en dat zal vooral er op neerkomen dat we veel water moeten geven bij mooi weer en de plantjes goed vertroetelen met mest en zon!

Ik heb er zin in! Mocht je nog mee willen doen?! Opgeven kan op de website van de aardbeienacademie, en ik wil zaterdag de plantjes eventueel wel voor je meenemen!

image
De grootste oogst ooit (2005) uit de tuin van mijn ouders

image
Waar je dan wel weer hele lekkere dingen van kunt maken. Aardbeientiramisu bijvoorbeeld

image
En zo kwam ik erachter dat ik Jan Robben met zijn Strawberrytree al eens getroffen had bij een beurs in Breda

Rhododendron

image

Met Mies, Linda en de kinderen zijn we afgelopen weekend in het Bos van Ypey nabij Tytsjerk geweest. Daar kwamen de Rhododendron net uit knop. Prachtige bloemen!

The Bride

image

Vandaag 2 jaar geleden was onze trouwdag! De dag na onze bruiloft hebben we bovenstaand plantje gekocht, toevalligerwijze genaamd “The Bride”. En het leuke is, elk jaar rond onze trouwdag gaat hij bloeien! Symbolisch, maar wel erg gaaf!. Wij gaan in ieder geval nog even lekker van ‘onze dag’ genieten en eens heerlijk uit eten bij de Italiaan.

Lente

Ik ben helemaal blij! Vanaf vandaag is het dan eindelijk lente! Nou ja, het is het al heel lang, maar vandaag was de heugelijke dag. Heerlijk m’n avondmaaltijd buiten opgegeten! Nou wat wil je nog meer. Heerlijk tussen de bloembollen die (bijna) allemaal bloeien, de plantjes die we opgekweekt hebben vanuit zaadjes en de alweer gekochte andere plantjes. De zomer mag komen, maar eerst genieten we nog even lekker van het voorjaar, want kijk nou eens hoeveel pracht dit geeft!

image

image

Sneeuwklokje

image

Na ruim 2 maanden sneeuw was ik vanochtend dan ook niet echt blij om te zien dat de wereld wéér wit was. Zag het er eindelijk naar uit dat alle sneeuw zo’n beetje gesmolten was valt er weer een paar centimeter. Nee, ik heb het helemaal gehad met die sneeuw! Ik wil lente! Ik wil de bloembollen om hoog zien komen. Ik wil(met of zonder) jas in het zonnetje buiten kunnen zitten en genieten van het mooie weer. Helaas stelt de natuur ons dit jaar erg op de proef.

Gelukkig is er dan altijd aan het begin van het jaar het sneeuwklokje wat zijn kopje alvast boven de grond uit steekt. En dan met deze sneeuw maakt het ‘t plaatje helemaal compleet.

Herfst herfst wat heb je te koop

image

image

image

image

image

image

image

Afgelopen zondag zijn Olga en ik een middagje wezen zoomen met Mark. We hebben een plekje tussen Emmen en (in dit geval Utrecht) uitgekozen en kwamen in Echten terecht. Een niet echt heel bijzonder gebied om te lopen, maar uiteindelijk mag dat de pret voor mooie foto’s niet drukken, want we hebben een mooie foto’s kunnen schieten.

Oudere Berichten