Torta di More - Bramentaart

In 2005 kochten we een bramenstruik. Dat jaar gaf hij geen vrucht, maar het jaar daarop konden we al een 10-tal bramen plukken. In 2007 hebben we voor het eerst een mega oogst. We maken er nu allemaal lekkere dingen van. Bramenmilkshake hebben we al gehad en nu een bramentaart van Jamie Oliver. Helaas zijn bramen in de winkel erg duur. Zorg er dus voor dat je een bramenstruikje koopt als je de ruimte er voor hebt in de tuin. Pluk ze anders uit natuur of kijk of er vrienden of familie zijn die ook een bramenstruik hebben. Ze willen je vast een paar bramen geven! Deze taart is in ieder geval fantastisch!

  Kruimeldeeg

  - 125 gram boter
  - 100 gram poedersuiker
  - snufje zout
  - 250 gram bloem
  - 1 vanillestokje, gespleten, de zaadjes eruit geschraapt
  - de geraspte schil van een halve citroen
  - 2 dooiers van eieren
  - 2 eeltelpers koude melk of water

  Vulling

  - 1 vanillestokje
  - 500 gram mascarpone
  - 1 dl koffieroom
  - 3 eetlepels suiker
  - 3 eetlepes grappa of vin santo
  - 300 gram bramen (of ander fruit)
  - 2 eetlepels bramen- of frambozenjam
  - een klein handje jonge muntblaadjes

We beginnen met het kruimeldeeg. Voor je deeg roer je de boter, poedersuiker en zout romig en wrijf er de bloem, vanillezaadjes, geraspte citroenschil en eidooiers door - dit kun je met de hand doen of met een foodprocessor. Doe er, wanneer het mengsel op grof broodkruim lijkt, de koude melk of het water bij. Kneed het mengsel luchtig en kort zodat je een deegbal krijgt. Bestuif hem met bloem. Kneed het deeg niet te veel, anders wordt het elastisch en taai, en niet vlokkerig en bros, zoals je het hebben wilt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een uur in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en bekleed er je ingevette taartvorm mee. Zet de beklede vorm een uur in de vriezer. Neem niet een te hoog bakblik. Liever een lage en brede van 28 cm doorsnee.

Nadat je de taartvorm uit de vriezer gehaald hebt zet je hem in de oven op 180 graden en bak je de bodem in ongeveer een kwartier licht goudbruin.

Splijt voor de vulling het vanillestokje en schraap de zaadjes er met een scherp mes uit. Doe de mascarpone, room, vanillezaadjes, suiker en grappa in een grote kom en klop alles tot een glanzende massa. Proef - het moet een intense , volle, luchtige en licht zoete crème zijn, met een licht vleugje grappa. Als je geen grappa kunt krijgen, kun je die ook weglaten of vervangen door een scheutje vin santo of limoncello.

Als de bodem eenmaal is afgekoeld, is het tijd om er met een spatel de crème in te scheppen. Smeer de crème goud uit, zodat de bodem zo’n beetje met een overal even dikke laag bedekt is, en leg er de vruchtjes op - leg ze losjes op de crème, duw ze er niet in. Gebruik als je wilt gerust meer fruit of zelfs gemengd fruit als aardbeien of bosbessen. Hierna verdun je in een klein pannetje een paar eetlepels jam met 3 of 4 eetlepels water. Roer tot je een licht siroop hebt en kwast de vruchtjes er dun mee in.

Bestrooi de taart vlak voor het serveren met de jonge muntblaadjes. Fantastisch om als één grote taart te serveren of als meerdere kleintjes.

image