Polenta Fritta

Krokant gebakken polenta met rozemarijn en zout: Lekker als knabbeltje voor het eten of als bijgerecht. Het is vergelijkbaar met aardappelkroketjes. Je kunt er altijd nog smaken aan toeveoegen, zoals spaanse pepertjes of kruiden.

  - 100 gram 'verse' polenta
  - 0,70 liter water
  - een halve hand vol geraspte parmezaanse kaas
  - een handjevol ongekookte polenta
  - 1 liter zonnebloemolie
  - 2 takjes verse rozemarijn
  - zeezout en peper uit de molen

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en roer de polenta er geleidelijk aan door. Zodra het begint te koken, zal het alle kanten op ploepen: zet het vuur laag en leg een deksel schuin op de pan zodat het niet alle kanten uitspettert. Wanneer de polenta is ingedikt, wordt het ook rustiger. Roer de polenta om de 4 á 5 minuten even door, en ga daarbij met de lepel ook goed langs de randen van de pan. De polenta wordt erg dik maar dat is ook de bedoeling. De kooktijd is 40 tot 45 minuten en de consistensie moet lijken op die van luchtige aardappelpurree. Roer, wanneer je de polenta van het vuur haalt, direct de parmezaanse kaas en peper en zout erdoor.

Wrijf een bakplaat of werkvlak in met een beetje olie en keer de pan polenta erop om. Strijk de polenta met een spatel of lepel uit tot een laag met een dikte van ongeveer 2,5 centimeter. Na een half uur is de polenta voldoende afgekoeld en opgesteven en kun je er blokjes (ongeveer ter groote van een duim) van snijden. Bestrooi de stukjes met ongekookte polenta (kun je het makkelijkste in een schaaltje doen en dan even erdoor husselen). Zo krijgen ze een lekker krokant korstje.

Zet een diepe pan op hoog vuur en giet de zonnebloemolie erin. De olie moet 180 graden zijn. Gebruik een kookthermometer of controleer de temperatuur door er een stukje aardappel in te gooien: wordt dit goed en snel bruin, dan is de olie op de juiste temperatuur.

Gooi een handvol stukken polenta in een kleine zeef en laat ze voorzichtig in de olie zakken. Als ze zinken en er niets lijkt te gebeuren, moet het vuur hoger. Als de olie meteen flink gaat bruisen, dan is de temperatuur prima. Heel lekker is het om na 4 minuten de takjes rozemarijn toe te voegen, en die de laatste 20 seconden mee te bakken. Ze worden lekker knapperig en geven een heerlijke smaak af!

Schep de stukken polenta en de rozemarijn met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze voor het serveren met zeezout en de meegebakken rozemarijn (uiteraard alleen de blaadjes).

image