Vulci

Beschrijving: Voor wie een dagje wil wandelen is Vulci een aanrader. Op zo’n 3 kwartier rijden vanaf Bolsena is daar een stuk landschap wat ooit eens een grote Etruskische stad was. De stad Vulci is alleen, net als vele andere Etruskische steden, vrijwel geheel verwoest. Het bezoek is daarom niet minder interessant. Je vindt er een prachte Romeinse brug over een heel diep ravijn, verschillende opgravingen. Het park is eigenlijk opgedeeld in 2 gedeeltes. In eerste instantie kom je langs het kasteeltje. Hier kun je je auto parkeren en is er in het kasteel een museum gevestigd. Ook is hier de hoge brug over het ravijn. Je kan nu kiezen uit twee opties. Je gaat vanaf hier lekker wandelen richting de opgravingen van Vulci, of je pakt de auto en rijdt iets verder de weg af en komt dan weer bij een parkeerplaats uit. Wandelend ga je lekker over de brug en sla je over de brug meteen links af en volg je de borden die een route helemaal langs het riviertje voert. Uiteindelijk kom je uit bij een meertje met waterval. Pak je de auto dan parkeer je je auto op het parkeer terrein bij de entree, dien je een entree/parkeerkaartje (+/- ?5,-) te kopen en kun je je wandeling door Vulci beginnen.  (Tip: koop ook een plattegrond)

Het park is een enorme oppervlake en niet overal is er veel te zien. Toch is het erg indrukwekkend. Ook de oude etruskische weg die door Vulci heen loopt is mooi. Als je langs de buitenkant van het park loopt kom je uiteindelijk ook bij het eerder genoemde meertje uit na een stevige klim en afdaling. Als je je zwemkleding mee neemt kun je hier lekker afkoelen in het meertje en zwemmen naar de waterval. Op de weg naar de auto kun je nog even lekker wat drinken of eten in het restaurantje op het park.

Route: Rijden naar San Lorenzo. In San Lorenzo bij de stoplichten linksaf en richting Latera/Montalto di Castro rijden. Via Valentano (waar je trouwens een prachtig uitzicht op het meer hebt) en Canino kom je in de buurt van Vulci. Nog een stukje doorrijden en dan staan er verschillende borden die je naar Vulci leiden.

Foto’s:

Internet:
- Vulci.it