Est!Est!Est!

Eigenlijk heeft elke buitenlandse streek wel zijn wijn. En natuurlijk is hij overal het beste en de lekkerste. Of je nu in Frankrijk, Duitsland of Itali? bent, overal vind je wijnen. Zo ook in de buurt van Bolsena. En eerlijkheid gebied me te zeggen dat de wijn uit deze streek toch wel erg lekker is. Zo lekker dat we nu ieder jaar met een steeds grotere lading wijn weer richting Nederland gaan. De wijn waar ik het over heb ik Est!Est!Est!. De wijngaarden van de beroemde Est!Est!Est!-wijn bedekken de hellingen van de heuvels rondom het meer van Bolsena.

Het leuke aan de Est!Est!Est!-wijn is dat er een legende aan vast zit. Veel mensen vragen zich namelijk af hoe zo’n wijn aan deze naam komt. Ik zal het jullie vertellen. Het was 1111, het jaar des heren. Een man, genaamd martin, reisde enkele dagen vooruit op een keizerlijke groep op weg naar Rome (waarschijnlijk vanuit de Duitse stad Augusta) om de kroning van Hendrik V bij te wonen. Onder de reizigers bevonden zich landjonkers, kerkvorsten, edellieden, ridders, pegrims, hofdames, koopmannen, handelaren en een man met de naam John Defuk, een wijnliefhebber en lekkerbek. Martin, zijn trouwe manusje-van-alles, had de taak als een sommelier te handelen. Met ander woorden, hij inspecteerde de verschillende wijnmakerijen langs de route om een goede wijn te zoeken.
Telkens als hij een goede wijn had gevonden, zou hij “Est!” boven de deur schrijven. Est! staat voor “Het is hier”. Als de wijn niet alleen goed maar zelfs uitstekend was zou hij het woord twee maal opschrijven. Toen hij Montefiascone bereikte, schreef hij, nadat hij de plaatselijke moscatello had geproefd, driemaal “Est!Est!Est! op. Toen Defuk enkele dagen later aankwam zag hij de aanbeveling en besloot op de terugreis uit Rome voor altijd in Montefiascone te blijven, hij hij zou zijn gestorven als gevolg van de consumptie van te grote hoeveelheden wijn. Zijn overblijfselen werden naar de kerk van San Flaviano gebracht waar een grafsteen zijn naam vereeuwigt.

De wijn is in alle bars, restaurants en winkels in deze streek wel te krijgen. Wil je ze groot in slaan, dan kun je naar de Cantina de Montefiascone, waar je de flessen per doos en zelfs pallet ;-) af kan halen. Deze vindt je net buiten Montefiascone aan de rechterhand als je richting Viterbo rijdt. Ook heb je hier andere producten te koop van biologische makelij.