Ostia Antica

Beschrijving: Ostia Antica is de oude Romeinse havenstad van Rome. Als je hier nu bent zul je zien dat het kilometers het binnenland in ligt. Dat komt omdat sinds de oudheid de kust een behoorlijk stuk is aangeslibt. Het bezoeken van deze stad is ?cht een aanrader! Je krijgt een heel goed beeld van hoe een havenstad er in de oudheid uitzag want er is echt heel veel opgegevragen. Je kunt hier zo een dag rondwandelen en dan heb je nog niet alles gezien. Een tip: Koop bij de entree een boekje met daarin de beschrijving van de dingen die er te zien zijn. Het kost een paar euro maar het is het meer dan waard omdat je dan een nog beter beeld krijgt wat je ziet. Bij ons bezoek in 2005 hadden we veel tijd besteed aan het voorste deel van het park, en dat terwijl het een stuk minder interessant is dan het achterste deel van de stad. Loop de eerste kilometer daarom vluchtig door zodat je sneller bij de veel mooiere opgravingen bent en je meer van de stad kunt zien dan wij gezien hebben. Na een uur of 3 ? 4 rondlopen heb je het namelijk gezien en lijkt alles op elkaar en moet je lekker in het restaurant wat gaan drinken of eten. Geniet in ieder geval van de prachtige mozaieken, de badhuizen en de arena.

Routebeschrijving: Rij vanaf Bolsena naar Viterbo, neem daar de vierbaansweg richting Civitavecchia/Tarquinia, richting de kust. Bij Tarquinia ga je de autostrada op richting Rome. Op de driesprong vlak bij het vliegveld Fiumicino de afslag naar de kust nemen (ook richting vliegveld). Aan het eind van de autostrada vindt je de borden met Ostia Antica. Zie je ze over het hoofd, dan gewoon de autostrada afrijden en richting Lido di Ostia rijden. Je rijdt dan langs Ostia Antica.

Foto’s

Internet
- Ostiaantica.net

Vulci

Beschrijving: Voor wie een dagje wil wandelen is Vulci een aanrader. Op zo’n 3 kwartier rijden vanaf Bolsena is daar een stuk landschap wat ooit eens een grote Etruskische stad was. De stad Vulci is alleen, net als vele andere Etruskische steden, vrijwel geheel verwoest. Het bezoek is daarom niet minder interessant. Je vindt er een prachte Romeinse brug over een heel diep ravijn, verschillende opgravingen. Het park is eigenlijk opgedeeld in 2 gedeeltes. In eerste instantie kom je langs het kasteeltje. Hier kun je je auto parkeren en is er in het kasteel een museum gevestigd. Ook is hier de hoge brug over het ravijn. Je kan nu kiezen uit twee opties. Je gaat vanaf hier lekker wandelen richting de opgravingen van Vulci, of je pakt de auto en rijdt iets verder de weg af en komt dan weer bij een parkeerplaats uit. Wandelend ga je lekker over de brug en sla je over de brug meteen links af en volg je de borden die een route helemaal langs het riviertje voert. Uiteindelijk kom je uit bij een meertje met waterval. Pak je de auto dan parkeer je je auto op het parkeer terrein bij de entree, dien je een entree/parkeerkaartje (+/- ?5,-) te kopen en kun je je wandeling door Vulci beginnen.  (Tip: koop ook een plattegrond)

Het park is een enorme oppervlake en niet overal is er veel te zien. Toch is het erg indrukwekkend. Ook de oude etruskische weg die door Vulci heen loopt is mooi. Als je langs de buitenkant van het park loopt kom je uiteindelijk ook bij het eerder genoemde meertje uit na een stevige klim en afdaling. Als je je zwemkleding mee neemt kun je hier lekker afkoelen in het meertje en zwemmen naar de waterval. Op de weg naar de auto kun je nog even lekker wat drinken of eten in het restaurantje op het park.

Route: Rijden naar San Lorenzo. In San Lorenzo bij de stoplichten linksaf en richting Latera/Montalto di Castro rijden. Via Valentano (waar je trouwens een prachtig uitzicht op het meer hebt) en Canino kom je in de buurt van Vulci. Nog een stukje doorrijden en dan staan er verschillende borden die je naar Vulci leiden.

Foto’s:

Internet:
- Vulci.it

Bagnoregio

Beschrijving: Bagnoregio, een dorp wat op een heuvel staat die langzaammaarhand aan het afbrokkelen is. Nou ja, dat wil men je graag doen geloven in ieder geval. Er zijn al lang voorzorgsmaatregelen getroffen die er voor zorgen dat dit niet zo snel zal gebeuren, maar desondanks toch leuk. Het dorpje is (bijna) geheel verlaten. Er staan nog wel genoeg huizen die bewoond worden, maar dat zijn vooral kunstenaars en schilders. Via een lange brug loop je richting het dorp en kom je inderdaad in een verlaten lijkend dorp. Men is hard bezig alles een beetje op te knappen en op veel plekken staan ook prachtige potten met bloemen.

Je kunt wat door de straatjes heen dwalen, en ??nmaal achterin het dorpje wordt je uitgenodigd door een oud vrouwtje om haar tuin met uitzicht te komen bekijken. Ook alles wat er in staat (veel zelf verzamelde ‘troep’ ) kan ze je hele verhalen over vertellen. Na afloop verlangt ze wel een fooi.

Route: Rij vanuit Bolsena richting Orvieto. Op de driepuntskruizing ga je rechtdoor en volg je de borden richting Bagnoregio. Als je Bagnoregio in rijdt de borden Chivit Vecchi volgen. Je moet eerst nog een heel stuk door het dorp heen rijden. uiteindelijk kom je bij de oude stad uit. Parkeer je auto onder de brug en koop een parkeerkaartje bij de bar.

Foto’s:

Zwavelbaden in Saturnia

Beschrijving: Een wonderlijk verschijnsel, warm water dat uit de grond opborrelt en waar je heerlijk in kan badderen. Er zijn in Itali? veel bronnen, maar ??n van de mooiere is toch wel die van Saturnia. De zwavelbronnen van Saturnia liggen in de open lucht en zijn vrij toegankelijk. De Italianen vinden het heerlijk om hierin te gaan zwemmen en te ontspannen.

Het veld waar de bronnen van Saturnia in liggen zijn in de loop van de jaren helemaal tot een prachtige rots uitgegroeid. De baden worden gevuld door de ‘waterval’ die boven aan de rots het water toevoert. Door al het kalk zijn er prachtige baden ontstaan waar je heerlijk in kan liggen.

De geur van ‘rotte eieren’ moet je voor lief nemen.

Route: Vanuit bolsena rij je richting San Lorenzo. Bij de stoplichten in de San Lorenzo sla je links af richting Latera. In Latera rij je richting Pitigliano en daarna richting Manciano. Vlak voor deze plaats afslaan naar Montemerano en daarna Saturnia. Saturnia voorbij rijden en dan zie je op een gegeven moment Therme van Saturnia aangegeven. Hierbij is het even opletten. De eerste thermen zijn commercieel (aan de linkerkant) en hier betaal je de hoofdprijs om in het water te zwemmen. Wel heb je hier zwembaden en andere mooie douches met het water. Voor de vrij toegankelijke thermen moet je dus niet links af slaan maar nog een kilometer rechtdoor rijden. Daar kun je op een gegeven moment aan de rechterkant een paadje in en aan het eind van dit weggetje je auto parkeren.

Foto’s: